Gaan we richting een zesde massa-uitsterving?

De laatste editie van het Living Planet Report van WWF trekt een verontrustende conclusie over de toestand van onze planeet. Tussen 1970 en 2012 zijn de wereldwijde populaties gewervelde diersoorten met 58% gedaald. Als we onze voedsel- en energiesystemen nu niet hervormen en de engagementen die wereldwijd genomen zijn om te strijden tegen de klimaatverandering niet uitvoeren, dreigt deze daling 67% te bereiken in 2020.

De biodiversiteit verdwijnt aan zo’n alarmerend hoog tempo, dat we volgens wetenschappers op weg zijn naar een zesde massa-uitsterving. Deze massa-uitsterving waar we vandaag mee te kampen kunnen krijgen wordt veroorzaakt door de druk die één enkele soort uitoefent op zijn eigen leefomgeving: de Homo sapiens, het menselijke wezen.

Dat is niet alles. De veranderingen die de mens de laatste decennia teweeg heeft gebracht in zijn leefomgeving zijn van zo’n omvang dat wetenschappers momenteel spreken over een nieuw geologisch tijdperk: het Antropoceen. Een tijdperk gekenmerkt door de ingrijpende impact van de menselijke activiteiten op de ecosystemen van de planeet.

at dit item over? Waarom is het zo bijzonder? Schrijf een pakkende beschrijving die de aandacht van uw bezoekers vasthoudt...

Maar er is nog tijd om de trend om te keren. Het Living Planet Report stelt oplossingen voor in de mondiale voedsel-, energie- en financiële systemen die essentieel zijn om te kunnen voldoen aan de noden van de huidige en de toekomstige generaties.

De toekomst van de planeet ligt in onze handen. En het nieuwe rapport van WWF toont ons welke weg we moeten volgen. Download het rapport

Messages
Archive
Tags
Follow us
  • Facebook Basic Square